Greenbizz in Velsen-Noord

Woensdagavond 14 oktober hebben zeven ondernemers uit Velsen Noord hun eigen bedrijventerrein verkend. Het initiatief werd ondersteund door de OVVN en GreenBiz IJmond. De route, die liep van Lijndenweg tot Rooswijk, werd afgelegd op e-bikes. Tijdens de fietstocht is gekeken naar lichthinder en de isolatie van gebouwen. Ondanks de regen en kou was de sfeer heel goed en was het een meerwaarde om kennis te maken met elkaar.

GreenBiz IJmond
De OVVN uit Velsen Noord heeft zich aangesloten bij GreenBiz IJmond. GreenBiz staat voor bedrijven die samenwerken aan slimme en duurzame maatregelen om het eigen bedrijventerrein te verduurzamen. De gemeente faciliteert dit initiatief. En natuurlijk moet deze formule iets opleveren. Binnen de formule maken ondernemers namelijk gebruik van elkaars netwerk, kennis en ervaring en kunde! Oftewel: Samen sterk, samen duurzaam.

Energiebesparing
De fietstocht was bedoeld om bedrijven kennis te laten maken met elkaar, maar vooral ook om samen te verkennen waar ondernemers op het bedrijventerrein slimmer kunnen omgaan met energie. We waren op zoek gegaan naar verlichting die geen of nauwelijks een functie heeft en we hebben met een warmtecamera foto’s gemaakt van gebouwen, wanneer we het vermoeden hadden dat het gebouw energetisch ‘lek’ is. Omgevingsdienst IJmond bood ondersteuning bij het maken van de foto’s met de warmtecamera.

Tijdens het ontbijt de volgende morgen hebben we, samen met Floor Bal wethouder milieu van Velsen met elkaar gesproken over de bevindingen van de avond.

Lichthinder.
We hebben met elkaar kunnen constateren dat op het bedrijventerrein in Velsen Noord niet veel lichthinder viel te bespeuren. Wat wel opviel was dat bij een enkel bedrijf op deze avond nog vrijwel alle verlichting aanstond. Die zullen een flinke energierekening hebben! Ook viel een grote parkeerplaats op die volledig was verlicht voor slechts één auto….

Warmtecamera.
We hebben veel gebouwen gefotografeerd met een warmtecamera. Zo konden we snel zien waar isolatielekken zitten. Wanneer je de camera tegen een muur aanhoudt, zie je direct op welke plek het isolatiemateriaal is vergeten. Verder constateerden we dat rolluiken aan de onderzijde erg veel warmte verliezen. De grote koel- en vrieshuizen in het gebied zijn zeer goed geïsoleerd. Ook nieuwsgierig naar de isolatie van uw eigen pand? Neem contact op met GreenBiz IJmond en ze maken zonder kosten een afspraak met u.

GreenBiz IJmond houdt op 11 november van 8.00 tot 9.30 uur een startbijeenkomst voor alle bedrijven op de bedrijventerreinen in Velsen Noord. Wilt u ook weten hoe u (meer) geld kunt besparen op uw energiekosten? Of hoe u uw werknemers voordeeltjes kunt bieden voor groene vervoerskeuzes, zonder investering of administratieve lasten? Meld u dan aan voor de bijeenkomst. Aanmelden kan via ehilbers@odijmond.nl. Het programma kunt u vinden op www.greenbizijmond.nl. De bijeenkomst vindt plaats bij Tebodin, Parlevinkerstraat Velsen Noord.

Vragen? Neem contact op met Erna Hilbers van Omgevingsdienst IJmond; 0251-263856 of 06-51383692.